Αρχείο Ανακοινώσεων ΠΟΣΥΠ

enimerosi 2023

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την τελευταία εβδομάδα η ΠΟΣΥΠ είχε συναντήσεις και παρεμβάσεις για μία σειρά από ζητήματα του κλάδου μας, συγκεκριμένα:

-          Μετά την έκδοση των πρώτων ΚΥΑ για την χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, η Ομοσπονδία μας, έκλεισε ραντεβού και επισκέφθηκε άμεσα, την Τετάρτη 15/02/2023, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Προϊστάμενο Εισοδηματικής Πολιτικής κ. Βασιλάκο, για να θέσει ξανά υπόψη του τα αιτήματα των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μας ( Γενικά Αρχεία του Κράτους, Σιβιτανίδειος Σχολή, Εθνική Βιβλιοθήκη και Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), που διεκδικούν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για μία σειρά εργαζομένων τους. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΥΠ Φωτιάδη Σάββα και την Γ. Γραμματέα Μεσολογγίτου Γεωργία, η Πρόεδρος του Συλλόγου της Σιβιτανιδείου Κοκολάκη Σοφία και η Γ. Γραμματέας της Ε.Ε.Α.Ε. Ντάλλες Άννα. Τόσο οι συναδέλφισσες που παραβρέθηκαν στην συνάντηση όσο και εμείς προσπαθήσαμε να θέσουμε τα αιτήματα και τα επιχειρήματα για τους φορείς μας, ακόμη και γι αυτούς που απουσίαζαν. Συμφωνήθηκε με τον κ. Βασιλάκο ο κάθε φορέας να στείλει στην Ομοσπονδία μας σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα του κατά κατηγορία εργαζομένων και η ΠΟΣΥΠ να θέσει εκ νέου τα αιτήματα αυτά στο ΓΛΚ, ώστε να μεταβιβαστούν για εξέταση, στην ειδική επιτροπή που υπάρχει γι αυτόν το σκοπό, και αυτή να αποφανθεί συνολικά για όλα τα αιτήματα του Υπουργείου Παιδείας.

-          Η Ομοσπονδία μας, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την πορεία του αιτήματος μας (ΠΟΣΥΠ και Πρωτοβάθμιων Συλλόγων) για το επίδομα των καταχωριστών ΕΣΠΑ και έχοντας διαχρονικά μία πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση με την επιτελική δομή ΕΣΠΑ, αλλά και με τον νέο της Προϊστάμενο, σας ενημερώνει ότι το αίτημα μας έχει γίνει αποδεκτό πλέον και από την Πολιτική Ηγεσία, όπως μας δηλώθηκε σε συνάντηση που είχαμε την Τρίτη 14/02/2023, στο Γραφείο της ΥπουργούΗ σχετική διάταξη για την χορήγηση του επιδόματος έχει συνταχθεί (για ευνόητους λόγους δεν την δημοσιοποιούμε) και βρίσκεται ήδη στο νομικό τμήμα για τελική επεξεργασία και έλεγχο. Ζητήσαμε η διάταξη αυτή, όπως συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ¨ Σχολική Βία¨, που θα κατατεθεί στην Βουλή στις επόμενες ημέρες.

-          Τις τελευταίες ημέρες είχαμε τόσο δια ζώσης όσο και πολλές τηλεφωνικές επαφές για το μείζον πρόβλημα της ΗΔΔΔ που έχει ανακύψει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, από την μη δυνατότητα εφαρμογής της, για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Η νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε η ΠΟΣΥΠ για την δημιουργία Αυτοτελούς Διεύθυνσης Εκκαθάρισης Δαπανών, με δύο Τμήματα σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση, έχει υιοθετηθεί από την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Παιδείας και συντάχθηκε η σχετική διάταξη. Δυστυχώς η διάταξη αυτή έχει σταματήσει στο Νομικό Τμήμα του Γραφείου της Υπουργού με αιτιάσεις σαθρές και ανυπόστατες. Πρώτη φορά βλέπουμε νομικό τμήμα να ελέγχει, εκτός από την νομιμότητα μίας διάταξης, τόσο την αναγκαιότητα όσο και την σκοπιμότητα της, παρά την υιοθέτηση της από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, εν προκειμένω από την ΓΔΟΥ. Η ΠΟΣΥΠ δια της Γ. Γραμματέως της συναδέλφισσας Μεσολογγίτου, ζήτησε από το Γραφείο της Υπουργού, άμεση συνάντηση όλων των εμπλεκομένων μερών και της ΠΟΣΥΠ, ώστε να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου, που παίζεται εδώ και καιρό. Η ΗΔΔΔ ή θα υλοποιηθεί από την ΓΔΟΥ του Υπουργείου όπως γίνεται σε όλο το Δημόσιο, ή για να περάσει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, όπως αποφάσισε η Κεντρική Διοίκηση, θα γίνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΠΟΣΥΠ. Αν δεν βρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα, θα πρέπει, τουλάχιστον, η Πολιτική Ηγεσία να μεριμνήσει ώστε να εξαιρεθούν και οι λειτουργικές δαπάνες των Περιφερειακών Διευθύνσεων από την ΗΔΔΔ, για το 2023, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

-          Τέλος, η ΠΟΣΥΠ θέλει να σας ευχαριστήσει όλους για την ενεργή συμμετοχή σας στην περιπέτεια της συναδέλφισσας Γαρεφαλάκη Μαρίας, που με την δική σας συνδρομή και προσευχή βγήκε νικήτρια σε αυτή την πρώτη μάχη που έδωσε για την ζωή της. Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η συναδελφικότητα όλων, ήταν συγκινητικές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                                     ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ