ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘ

Εκτύπωση
Κατηγορία: Δελτία Τύπου Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022

ypaith4

κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ,

Η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι σταθερά προσανατολισμένη στην μεταφορά των δικών της εργασιών και αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες και στους υπαλλήλους τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προσανατολισμού αυτού, η μεταφορά, εν μία νυκτί, και με τις δικές σας «ευλογίες», της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών Δαπανών(ΗΔΔΔ) από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία, στα Οικονομικά Τμήματα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, γεγονός πρωτοφανές!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ «ΦΟΡΤΩΣΕΙ» ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

 

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό, αποτελεί το έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού των Περιφερειακών Υπηρεσιών (αρ. πρωτ. 120858/Ν4/3-10-2022), το οποίο ζητάει από τις 129 Περιφερειακές Υπηρεσίες και μάλιστα με επείγοντα τρόπο, την καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους και του δικαιώματος υπογραφής για αυτές, ενόψει της ανάληψης υπηρεσίας του νέου Υπηρεσιακού Γραμματέα.

Με τρόπο μάλιστα ειρωνικό, προτρέπονται οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών, να διαβάσουν τον νόμο του Επιτελικού Κράτους, Ν.4622/16, ώστε να ενημερωθούν για τις αρμοδιότητες του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου και της δυνατότητας μεταφοράς από τον ίδιο, τόσο των αρμοδιοτήτων του όσο και του δικαιώματος τελικής υπογραφής, σε διοικητικά όργανα που υπάγονται σε αυτόν.

Παραβλέποντας την αοριστία του εγγράφου του, για το οποίο το Αυτοτελές Τμήμα αναγκάστηκε να στείλει άμεσα διευκρινήσεις, αντιστρέφουμε την υπόδειξη του και προτρέπουμε την Κεντρική Διοίκηση του ΥΠΑΙΘ να διαβάσει την υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να ενημερωθεί για τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών που εποπτεύονται και υπάγονται σε αυτήν, αλλά και την υφιστάμενη νομοθεσία για το ήδη εκχωρημένο δικαίωμα υπογραφής, από τον Υπουργό, στους Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των Υπηρεσιών που εποπτεύονται και υπάγονται σε αυτήν!

 

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες και οι υπάλληλοι τους ζούμε το θέατρο του παραλόγου της Κεντρικής Διοίκησης του Υπουργείου, με μία Πολιτική Ηγεσία απούσα, και αδιάφορη!

Θέατρο του παραλόγου, διότι στο αρχικό του έγγραφο το Αυτοτελές Τμήμα ζητάει από τις 129 Περιφερειακές Υπηρεσίες να καταγράψουν και να αποστείλουν στο Υπουργείο τις διοικητικές πράξεις και τα έγγραφα που εκδίδονται από αυτές και αφορούν στο πάσης φύσεως προσωπικό τους καθώς και το δικαίωμα υπογραφής αυτών, ώστε να λάβει τελικά 129 εκδοχές όλων των παραπάνω.

Προφανώς αντιλήφθηκε την φαιδρότητα της διαδικασίας και έτσι την επόμενη ημέρα, με τις διευκρινήσεις επί του αρχικού εγγράφου του, ζητάει τώρα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να στείλουν τους καταλόγους τους (sic) με τις ανωτέρω πράξεις και έγγραφα στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις και έπειτα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και αφού τους επεξεργαστούν προφανώς, να στείλουν στο Υπουργείο διαφορετικό συγκεντρωτικό excel για τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διαφορετικό συγκεντρωτικό excel για τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της αρμοδιότητας τους, ώστε τελικά να λάβει μόνο 13 διαφορετικές εκδοχές καταγραφής για όλα τα ανωτέρω, ώστε να μην μπει και σε μεγάλο κόπο!

Βέβαια η μόνη απάντηση που πρέπει να λάβει το Αυτοτελές Τμήμα από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι κατ΄ αντιστοιχία ίδια, με αυτήν που εδώ και 3 χρόνια λαμβάνουν, ως μόνιμη επωδό, από το Αυτοτελές Τμήμα, σε σωρεία ερωτημάτων τους ή και διευκρινήσεων επί της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών και την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων τους, « να διαβάσετε την νομοθεσία για αυτό που ρωτάτε».

 

κ. Υπουργέ, κ. Γενικέ,

Μία σοβαρή Κεντρική Διοίκηση δεν θα έπρεπε να ρωτήσει καμία υπαγόμενη σε αυτήν Υπηρεσία, τόσο για τις αρμοδιότητες της όσο και για το δικαίωμα υπογραφής για αυτές, διότι όλα αυτά απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του νόμου, τις οποίες όφειλε να γνωρίζει!

Δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί πλέον ούτε Κεντρική Διοίκηση, ούτε Επιτελική Διοίκηση, αλλά ένα ιδιότυπο διοικητικό μπάχαλο!

Περιμένουμε την δική σας παρέμβαση, διότι όλα τα ανωτέρω αποτελούν τα πρώτα σοβαρά σημάδια του διαφαινόμενου διοικητικού αλαλούμ, που θα επικρατήσει στο ΥΠΑΙΘ, και για αρκετούς μήνες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπηρεσιακού Γραμματέα, διότι σας υπενθυμίζουμε ότι ο Υπηρεσιακός Γραμματέας δεν ασκεί μόνον διοικητικές αρμοδιότητες που αφορούν στο πάσης φύσεως προσωπικό του Υπουργείου αλλά είναι και ο διατάκτης του Προϋπολογισμού του ΥΠΑΙΘ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!

                                                                        

                                                                          Για το Δ.Σ.

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                 

                   ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                                        ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

Εμφανίσεις: 489