Ανεδαφικός και ασφυκτικός ο σχεδιασμός του ΥΠΑΙΘ

Εκτύπωση
Κατηγορία: Δελτία Τύπου Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 04 Μαΐου 2022

Την αγανάκτησή της εκφράζει για ακόμη μία φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας(ΠΟΣΥΠ) για τον φόρτο εργασίας με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι εργαζόμενοι εξαιτίας του ανεδαφικού και ασφυκτικού σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας.

Ο καταιγισμός με εγκυκλίους και προθεσμίες που θέτει το ΥΠΑΙΘ, οι οποίες πρέπει να διεκπεραιωθούν από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους υπαλλήλους τους οδήγησε στην γνωστοποίηση της ανακοίνωσης που σχολιάζει την παραπάνω πρακτική.

 

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΥΠ μόνο αυτό το διάστημα οι εργασίες που τρέχουν ενδεικτικά είναι:

 

1.    Έλεγχος αιτήσεων απόσπασης σε φορείς, 
2.    Έλεγχος αιτήσεων απόσπασης ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ/ΣΜΕΑΕ, 
3.    Ολοκλήρωση και έλεγχος καταχώρησης των υπηρετήσεων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, 
4.    Έκδοση ΠΥΜ για την επιλογή Σχολικών Συμβούλων, 
5.    Διαχείριση και έλεγχος αιτήσεων υποψηφίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ, 
6.    Κατάρτιση πινάκων μοριοδότηση εκπαιδευτικών για οριστική τοποθέτηση ή βελτίωση,   
7.    Επαληθεύσεις γνησιότητας τίτλων σπουδών και Π.Μ., 
8.    Διαδικασία ρύθμισης υπεραριθμιών, οριστικών τοποθετήσεων και βελτιώσεων,
9.    Έναρξη της συμπλήρωσης εκθέσεων αξιολόγησης, 
10.    Διαχείριση Α΄ Κύκλου ΕΣΚ 2022, 
11.    Μισθοδοσίες, 
12.    Εξετάσεις Ιθαγένειας, 
13.    Πανελλαδικές Εξετάσεις,  κ.ά..

Υποστελεχωμένες οι Διευθύνσεις

Μάλιστα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι απαιτήσεις αυτές υπάρχουν ενώ πολλές εκ των Διευθύνσεων παραμένουν εξαιρετικά υποστελεχωμένες.

Γι’ αυτή την κατάσταση σύμφωνα με την ΠΟΣΥΠ κύρια ευθύνη έχει η «Πολιτική Ηγεσία, η οποία διαχρονικά αδιαφορεί για τα προβλήματα και την στελέχωση των Περιφερειακών  Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ, όπως και για την  τραγική τους  υποβάθμιση, διότι έχουμε την πρωτοτυπία οι Υπηρεσίες μας, ενώ ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, να περιμένουν να εξυπηρετήσουν τις κτιριακές και λειτουργικές τους ανάγκες  από τις Αιρετές Περιφέρειες!».

 

Οι καταγγελίες της ΠΟΣΥΠ δεν σταματάνε εκεί. Συνεχίζοντας αναφέρει: «Στον αντίποδα, η Κεντρική Διοίκηση με ρυθμό χελώνας, διεκπεραιώνει τα ζητήματα και τα ζωτικά θέματα των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών, χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού  συναδέλφου η οποία διαβιβάστηκε στο Υπουργείο στις 22-10-2021 για βαθμολογική κατάταξη  και μετά από 7 μήνες αγνοείται η τύχη της, θα μπορούσαμε να γράψουμε δεκάδες τέτοια παραδείγματα, ακόμη και αποφάσεων συνταξιοδότησης οι οποίες αναμένουν για μήνες, στους νομικούς της Υπουργού για έναν απλό έλεγχο νομιμότητας,  μάλλον ορισμένοι εργάζονται κατά την αντίληψη και την  διάθεσή τους και βέβαια χωρίς προθεσμίες!».

Παράλληλα για την Ηλεκτρονική Διακίνηση  Δικαιολογητικών Δαπανών αναφέρεται ότι «αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Κεντρική Διοίκηση, όπως γίνεται σε όλα τα άλλα Υπουργεία και βρέθηκε πάλι η εύκολη λύση, δηλαδή η μεταβίβαση της εφαρμογής της στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, με ένα νομοθέτημα που ούτε ο συντάκτης του μπορεί να το ερμηνεύσει».

Τι ζητάνε

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι το εγχείρημα αυτό αν δεν γίνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει, δεν θα υλοποιηθεί!» ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι ενώ ζητάνε να:

 

•    Παραταθούν όλες οι ανεδαφικές προθεσμίες των σχετικών εγκυκλίων

•    Να δοθεί δώσετε μία ρεαλιστική παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας  σε όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες τους

Ενώ καταλήγοντας ζητάει σεβασμό στον «τον μόχθο και την υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών, οι οποίοι  ανταποκρίνονται με επαγγελματισμό και αξιοσύνη στα καθήκοντα τους, παρά τις πολλές αστοχίες της Διοίκησης!».

Εμφανίσεις: 370