Η επίθεση της Υπουργού Παιδείας στα δικαιώματα μας, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !

Εκτύπωση
Κατηγορία: Δελτία Τύπου Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022

niki kerameos

Με πρωτοφανείς αντιδεοντολογικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις της, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μας ΣΥΠΥΥΠ και ΕΥΠΥΥΠ Μακεδονίας – Θράκης, για διευκόλυνση των μελών τους, διοικητικών υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Εκπαίδευσης,στις 22 Φεβρουαρίου και 25 Φεβρουαρίου 2022 αντίστοιχα,προκειμένου να συμμετάσχουν στις Γενικές Εκλογοαπολογιστικές τους Συνελεύσεις!

Σαράντα χρόνια μετά την ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82, βρέθηκε ο πρώτος και μοναδικός Υπουργός Παιδείας, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δεκτό το εύλογο και δίκαιο αίτημα των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μας, όχι για χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας αλλά για διευκόλυνση των μελών τους!

Υπενθυμίζουμε στην κ. Κεραμέως ότι στο Υπουργείο αυτό έχουν διατελέσει Υπουργοί, πολιτικοί με τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και δημοκρατικό εκτόπισμα, όλων των παρατάξεων και των ιδεολογιών και ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ, πλην της ίδιας!

Η κ. Υπουργός συνειδητά παραβιάζει διατάξεις του Ν.1264/82, και ειδικότερατου άρθρου 14«Προστασία και διευκολύνσεις συνδικαλιστικής δράσης»για την αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και την απαγόρευση στους εργοδότες,να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα, να επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ως γνωστόν, η τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση αποτελεί την κορυφαία δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η κ. Υπουργός παρακωλύει ουσιαστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την αυτόνομη λειτουργία και δράση των Σωματείων μας για τους εξής λόγους:

-          Οι εργαζόμενοι των 129 Διευθύνσεων και Περιφερειακών ΔιευθύνσεωνΕκπαίδευσης, των ΚΕΔΑΣΥ και των ΔΙΕΚ όλης της χώρας, εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά ΜΟΝΟΝ από τα δύο αναφερόμενα Σωματεία μας, τα οποία είναι διανομαρχιακά και συνεπώς αν δεν δοθεί διευκόλυνση για την πρόωρη αποχώρηση των μελών τους από τις Υπηρεσίες τους και γίνει απόγευμα η Γενική τους Συνέλευση, δηλαδή μετά τις 17:00, παρακωλύεται ουσιαστικά η δράση και η άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους!

-          Ρωτάμε, την κ. Υπουργό, πως ο συνάδελφος που θέλει να λάβει δια ζώσης μέρος στην Γενική Συνέλευση θα φτάσει από τα Γιάννενα στην Αθήνα, έδρα του ΣΥΠΥΥΠ και πως ο συνάδελφος από την Αλεξανδρούπολη θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη, έδρα της ΕΥΠΥΥΠ Μακεδονίας- Θράκης, και αν θα φτάσουν και παρακολουθήσουν την Γενική Συνέλευση, πως θα γυρίσουν εν μέσω χειμώνα, νύχτας και κακοκαιρίας!

-          Οι Διευθύνσεις και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τα ΚΕΔΑΣΥ και τα ΔΙΕΚ δεν είναι σχολεία, οπότε δεν θα κλείσουν, διότι υπάρχουν σε κάθε Υπηρεσία ο Διευθυντής – εκπαιδευτικός, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων - εκπαιδευτικός, ο Υποδιευθυντής – εκπαιδευτικός, οι δεκάδες αποσπασμένοι και με διάθεση εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα λειτουργήσουν την Υπηρεσία!

-          Οι δύο Σύλλογοί μας, εξαιτίας της πανδημίας και της διασποράς των μελών τους σε πολλούς νομούς, έχουν να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση από το 2019, δηλαδή δεν έχει δοθεί ούτε μία ώρα διευκόλυνση στα μέλη τους- υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών, ενώ αντίθετα οι ίδιοι, από επίγνωση της ευθύνης και του καθήκοντος τους, έχουν εργαστεί πολλές φορές νυχθημερόν για να φέρουν σε πέρας το τεράστιο έργο της διοίκησης, ειδικά στον καιρό της πανδημίας, και μάλιστα κάτω από απαράδεκτες πολλές φορές συνθήκες, όπως κτηριακές, καθαριότητας, θέρμανσης, απολύμανσης, κ.ά.!

Συνεπώς δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός λόγοςγια την άρνηση της Υπουργού, πλην της ιδιότυπης στάσης της απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική δράση και η απαράδεκτη και ενσυνείδητη προσπάθεια της να την περιορίσει!

Αυτό δεν αποτελεί ούτε φιλελευθερισμό, ούτε εκσυγχρονισμό, ούτε ορθολογισμό, αλλά έναν άκομψο, αναίτιο και κατακριτέο μικροκομματισμό!

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την στάση της και να χορηγήσει άμεσα άδεια διευκόλυνσης στα μέλη των δύο Σωματείων μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ομαλή διεξαγωγή των Γενικών Εκλογοαπολογιστκών τους Συνελεύσεων!

Η ΠΟΣΥΠ θα σταθεί αρωγός στα δύο Σωματεία της και στους συναδέλφους μας και θα εγγυηθεί την ομαλή, συμμετοχική και δημοκρατική διεξαγωγή των Γενικών τους Συνελεύσεων!

Καλούμε και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξει το δίκαιο και εύλογο αίτημα των Σωματείων μας και των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας!

Για το Δ.Σ. 

 

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                              ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

 

Εμφανίσεις: 431