Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας για την τροποποίηση του Οργανισμού

Εκτύπωση
Κατηγορία: Δελτία Τύπου Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021

ypaith

κ. Υπουργέ,

Με ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για το email που στάλθηκε από το Γραφείο σας με θέμα ¨ Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων¨ και με αποδέκτες τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου, με το οποίο τους καλείτε να σας αποστείλουν τις προτάσεις των υπηρεσιών τους αναφορικά με ζητήματα που άπτονται του Οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Εδώ και δύο χρόνια η ΠΟΣΥΠ σας καλεί να πάρετε πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Οργανισμού χωρίς να έχετε ανταποκριθεί και προφανώς τώρα με καθυστέρηση αντιληφθήκατε την αναγκαιότητα αυτή, εν μέσω όμως ουσιαστικών προβλημάτων και αστοχιών.

Μακάρι να υπάρξουν τα εχέγγυα, οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε να προταθούν αλλαγές που θα βελτιώσουν τις δομές και θα εξυπηρετήσουν τους εργαζόμενους στο Υπουργείο μας.

Επιπλέον στο email προς τους Γ. Διευθυντές επισημαίνεται ότι οι προτάσεις τους πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν υπόψη τις διατάξεις του Ν. 4622/2019, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δηλαδή το νόμο για το επιτελικό κράτος!

Αυτόν όμως το νόμο εσείς τον έχετε απαξιώσει εδώ και πολύ καιρό διότι ακόμη δεν έχετε τοποθετήσει Υπηρεσιακό Γραμματέα στο Υπουργείο Παιδείας, το μοναδικό Υπουργείο χωρίς Υπηρεσιακό Γραμματέα, παρά τις καταγγελίες και τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτής της επιλογής σας θα φανούν σε λίγες ημέρες με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών Δαπανών, για την υλοποίηση της οποίας υπεύθυνος σε όλο το Δημόσιο είναι ο οικείος Υπηρεσιακός Γραμματέας.

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στους αποδέκτες του email δεν βρίσκεται το Αυτοτελές Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού των Περιφερειακών Υπηρεσιών, ώστε κι αυτό να σας αποστείλει τις προτάσεις του για θέματα της αρμοδιότητας του, παρόλο που ο Οργανισμός του ΠΔ18/2018/ είναι ενιαίος για την Κεντρική Υπηρεσία και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Αν δεν πρόκειται για ενέργεια εκ παραδρομής, τότε προφανώς οι Περιφερειακές Υπηρεσίες και οι υπάλληλοι τους εξακολουθούν να αποτελούν για εσάς μία «μακρινή» πραγματικότητα, βλέπετε η Καστοριά κείται μακράν του Αμαρουσίου.

Τέλος με ανησυχία ενημερωθήκαμε ότι στους αποδέκτες που κοινοποιείται το email σας, βρίσκονται μία σειρά από συνεργάτες σας, πολλοί εκ των οποίων όχι μόνον δεν δύνανται να επεξεργαστούν τα πολύ σοβαρά θέματα του Οργανισμού, αλλά είναι και μονίμως αναποτελεσματικοί, όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί, για να επιλύσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους.

κ. Υπουργέ,

Η τροποποίηση του Οργανισμού αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα, τόσο για τις δομές, όσο και για τους εργαζόμενους, καθώς άπτεται θεμάτων όπως οι αρμοδιότητες, η διοικητική ιεραρχία και το εύρος εποπτείας, αλλά και οι οργανικές θέσεις, ζητήματα για τα οποία, σε ό,τι αφορά τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, ήδη από τη δημοσίευση του ΠΔ18/2018 είχαμε εντοπίσει αστοχίες, ελλείψεις και προβλήματα που συνεχώς εντείνονται όσο εξελίσσεται και μεταβάλλεται ο τρόπος άσκησης της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Χρειάζεται εμπειρία, γνώση, αποφασιστικότητα και συνέργειες!

Εκτός από την πυραμίδα της διοίκησης, οφείλετε να λάβετε υπόψη σας και τις προτάσεις των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζουν τα προβλήματα και τις αβλεψίες του Οργανισμού, τα ζουν καθημερινά και μπορούν να προτείνουν λύσεις πρακτικές, βελτιωτικές και εφαρμόσιμες.

Σας καλούμε, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, να συστήσετε μία ολιγομελή επιτροπή για την επεξεργασία και την αξιολόγηση των προτάσεων, στην οποία η συμμετοχή των εργαζόμενων αποτελεί προαπαιτούμενο.

Η ΠΟΣΥΠ, όπως γνωρίζετε είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην τροποποίηση του Οργανισμού, με θέσεις και προτάσεις επεξεργασμένες, λειτουργικές και βιώσιμες.

 

Για το Δ.Σ.

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                    ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

 

 

Εμφανίσεις: 453