ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΙΕΚ

Εκτύπωση
Κατηγορία: Δελτία Τύπου Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021

IMM KDKie ssLGgiU

κ. Υπουργέ

Η ΠΟΣΥΠ καταγγέλλει την πρωτοφανή για όλη τη δημόσια διοίκηση διάταξη σας που συμπεριλαμβάνεται στην Κ5/72109/17-06-2021 Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Κριτήρια και διαδικασία επιλογής Διευθυντών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 «Εξαίρεση από το δικαίωμα υποβολής  αίτησης», καθώς η διάταξη αυτή στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη και εδώ του κάθε υπαλλήλου να υποβάλλει αίτηση προς τη διοίκηση.

            Η ΠΟΣΥΠ καταγγέλλει την πρωτοφανή για όλη τη δημόσια διοίκηση τιμωρητική διάταξη της παρ. ε) του άρθρου 3 όπου συγκεκριμένα ορίζεται, «ε) υπηρέτησαν σε δομές της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και για τους οποίους έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση ανάκλησης ή διακοπής της απόσπασής τους για οποιοδήποτε λόγο (εκτός αν η ανάκληση/διακοπή απόσπασης οφειλόταν σε σοβαρούς λόγους υγείας ή για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της ΓΓΕΕΚΔΒΜ&Ν). Αιτήσεις που τυχόν υποβάλλονται από υποψηφίους των παραπάνω περιπτώσεων δεν εξετάζονται», διότι η διάταξη αυτή δεν εδράζεται σε καμία σχετική διάταξη νόμου, δεν παρέχει καμία προστασία στην υπηρεσία όπως οι περιπτώσεις α), β),γ) και δ) του άρθρου 3, παρά μόνο στηρίζεται  στο θυμικό του συντάκτη της.

Ακόμη και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για τους Προϊσταμένους κάθε επιπέδου που παραιτούνται από τη θέση τους, με δική τους βούληση, επιβάλλει ποινή αποκλεισμού τους από την συμμετοχή στην διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης σε νέα θέση ευθύνης, για δύο (2) χρόνια και όχι αόριστα και στο διηνεκές  όπως ορίζει η σχετική διάταξη του άρθρου 3.

Επιπλέον για τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας αλλά και για κάθε δημόσιο υπάλληλο που υπηρετούσε τα έτη 2014, 2015, 2016 σε θέση ευθύνης στα ΔΙΕΚ (Διευθυντής, Υποδιευθυντής) ήταν μονόδρομος η παραίτηση του, αν προκηρυσσόταν άλλη θέση ευθύνης στην οποία μπορούσε να συμμετάσχει, διότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας με το ν. 4186/2013 απέκλεισε αναιτιολόγητα όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ξανά θέση ευθύνης στα ΔΙΕΚ, δίνοντας τη δυνατότητα αυτή μόνον στους εκπαιδευτικούς.

Φανταζόμαστε ότι αναγνωρίζετε το δικαίωμα σε κάθε υπάλληλο να επιθυμεί την υπαλληλική και ιεραρχική του εξέλιξη, όταν μάλιστα κατέχει και τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα γι αυτήν.

            Επίσης ενώ για τους παραιτηθέντες διευθυντές και υποδιευθυντές δημοσίους υπαλλήλους η Γ. Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης έδειξε ζήλο για να εκδώσει Υπουργική Απόφαση ανάκλησης της απόσπασης τους, υπάρχουν καταγγελίες στην Ομοσπονδία μας για αντίστοιχες περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι παραιτήθηκαν και για τους οποίους δεν επιδείχτηκε ο ίδιος ζήλος έκδοσης Υ.Α ανάκλησης της απόσπασης τους, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών ΔΙΕΚ.

Καλούμε εσάς και τη Γ. Γραμματεία να μας απαντήσετε ποιοί Διευθυντές και Υποδιευθυντές έχουν παραιτηθεί κατά τα έτη 2013-2020 και για ποιους έχει εκδοθεί Υ.Α. ανάκλησης και για ποιους όχι και γιατί;

Είναι φανερό από την ανωτέρω Υπουργική σας Απόφαση, παρά την συμπερίληψη μετά από επτά (7) χρόνια και των δημοσίων υπαλλήλων να μπορούν να διεκδικήσουν την θέση του Διευθυντή στα ΔΙΕΚ, με δικό σας νόμο (ν.4763/2020), ότι ευνοούνται σκανδαλωδώς από την μοριοδότηση της προκήρυξης οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μάλιστα οι νυν Διευθυντές και Υποδιευθυντές στα ΔΙΕΚ.

Θα ήταν και τίμιο και ηθικό η μοριοδότηση να ήταν έτσι αναπτυγμένη ώστε να έδινε ίσες ευκαιρίες σε όλους και όχι να είναι μία ala cart μοριοδότηση.

Εδώ αν επιβεβαιωθούν και οι καταγγελίες που αιωρούνται ότι οι νυν Διευθυντές των ΔΙΕΚ πήραν στην συνέντευξη κατά κανόνα υψηλή βαθμολογία, ενώ οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικά οι διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν χρόνια στα ΔΙΕΚ και είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου πήραν στην συνέντευξη κατά κανόνα χαμηλή βαθμολογία, μιλάμε για μία τελείως διαβλητή διαδικασία.

                           

κ. Υπουργέ,

Η ΠΟΣΥΠ απευθύνεται σε εσάς διότι από τον Γ. Γραμματέα κ. Βούτσινο στον οποίο θέσαμε εξ αρχής τις ενστάσεις μας για την απαράδεκτη διάταξη της Υ. Α. λάβαμε ως απάντηση το φοβερό επιχείρημα ότι τη διάταξη αυτή προϋπήρχε και την διατήρησε. Όταν του απαντήσαμε ότι η διάταξη αυτή ήταν εφεύρημα της προκήρυξης του 2016 και προφανώς φωτογραφική, επιχειρηματολόγησε ότι την βρίσκει κι αυτός σωστή διότι θέλει να έχει Διευθυντές που δεν θα φεύγουν από τα ΔΙΕΚ. Στο επιχείρημά μας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήθελαν οι ίδιοι να φύγουν αλλά μας έδιωξε το ίδιο το Υπουργείο με το ν. 4186/2013, μας απάντησε εντελώς κυνικά ότι δεν τον ενδιαφέρει η περιπτωσιολογία. Δηλαδή ο αναιτιολόγητος αποκλεισμός ενός κλάδου και η σκανδαλώδης εύνοια ενός άλλου, είναι περιπτωσιολογία, κατά τον κ. Βούτσινο.

κ. Υπουργέ,

Η ΠΟΣΥΠ προσβλέπει στην άμεση παρέμβαση σας και στην θεραπεία των αβλεψιών και των στρεβλώσεων της προκήρυξης που εκδόθηκε σύμφωνα με την Υ.Α. σας.

Θεωρούμε δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα την συμπερίληψη όλων όσων αποκλείστηκαν με την αστήριχτη αυτή διάταξη στην διαδικασία επιλογής.

Περιμένουμε τις δημόσιες απαντήσεις σας στα ερωτήματά μας.

Περιμένουμε την ακύρωση και την επανάληψη της διαδικασίας.

Για το Δ.Σ.

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Η ΑΝ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                                           ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

Attachments:
Download this file (ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ.docx)ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ.docx[ ]18 kB
Εμφανίσεις: 520