ΑΙΤΗΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΑΚ

Εκτύπωση
Κατηγορία: Δελτία Τύπου Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

gak

κ. Υπουργέ,

Η ΠΟΣΥΠ διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και οι εργαζόμενοι του!

 

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στις 09 Ιουνίου 2021,   με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχείων, με Δελτίο Τύπου ενημέρωσε για την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Γ.Α.Κ., με τον χαρακτηριστικό τίτλο ¨Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε Πλήρη Εργασιακή Ασφυξία¨.

Η ενημέρωση αυτή είναι η τρίτη στη σειρά και ακολουθεί τις επιστολές του Σωματείου προς εσάς, στις 20 Μαΐου 2020 και στις 18 Δεκεμβρίου 2019, με τον χαρακτηριστικό τίτλο ¨Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καταρρέουν¨, γεγονός για το οποίο σας έχει ενημερώσει, εσάς και τους συνεργάτες σας, πολλάκις και η ΠΟΣΥΠ!

Τα Γ.Α.Κ. καταρρέουν διότι,

-          μετά το νέο νόμο των Γ.Α.Κ. (Ν.4610/2019) υπάρχει ουσιαστική αδυναμία διενέργειας προμηθειών,

-          η προμήθεια αναλωσίμων υλικών, πετρέλαιο θέρμανσης, υλικά συντήρησης εγκαταστάσεων, ειδικός εξοπλισμός και υλικά που απαιτούνται στις αρχειακές εργασίες, είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής κ.ά., καθώς και η σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, απολύμανσης κ.ά. δεν έχουν καταστεί ακόμη δυνατές ή αν έγιναν, έγιναν για μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καμία πρόβλεψη ανανέωσής τους,

-          πολλές βασικές ανάγκες καλύπτονται, στο μέτρο του δυνατού, με προσωπικά έξοδα των εργαζομένων, με έξοδα επίσης του προσωπικού διεκπεραιώνονται αρμοδιότητες όπως εισαγωγή και μεταφορά αρχείων, αναπαραγωγή υλικού, μετακίνηση, κλπ.

-          τα κτίρια των Γ.Α.Κ., η πυρασφάλεια, οι ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και οι υποδομές πληροφορικής δεν μπορούν να συντηρηθούν και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους,

-          υπάρχει πλήρης απουσία προσωπικού τεχνικών ειδικοτήτων (πληροφορικών, μηχανικών κ.ά.) που προβλέπονται από το Νόμο 4610/2019.

-          υφίσταται σοβαρή υποστελέχωση μόνιμων θέσεων, που καλύπτονται ελλιπώς με αποσπάσεις εκπαιδευτικών και το ζήτημα της επικείμενης συνταξιοδότησης προσωπικού που θα οδηγήσει όχι μόνο σε περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά, κυρίως, και σε κλείσιμο Περιφερειακών Υπηρεσιών που έως σήμερα λειτουργούν μόνο με έναν υπάλληλο,

κ. Υπουργέ,

Όλα τα ανωτέρω δείχνουν ότι τα Γ.Α.Κ., ο Εθνικός Αρχειακός Φορέας μας, που συμβάλλουν στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της ανάπτυξης του πολιτισμού, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην προάσπιση του έννομου συμφέροντος των πολιτών και του Δημοσίου, παρέχοντας πρόσβαση σε τεκμήρια πληροφοριακής και αποδεικτικής αξίας που παράγονται από τις Δικαστικές Αρχές, τα συμβολαιογραφεία και τη Δημόσια Διοίκηση, έχουν περιέλθει στη χειρότερη θέση από την ίδρυση τους το 1914, εξαιτίας της κακής νομοθέτησης με το Ν. 4610/2019, της αδυναμίας των συνεργατών σας να δώσουν λύσεις και της προκλητικής αδιαφορίας και απάθειας των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Αποτελεί χρέος της Πολιτείας, δικό σας και των Υπηρεσιών του Υπουργείου να διαφυλάξετε το κύρος του Εθνικού Αρχειακού Φορέα μας, να τον κάνετε βιώσιμο και λειτουργικό, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του και στις επόμενες γενιές, υπενθυμίζοντας σας ενδεικτικά ότι τα Γ.Α.Κ. διαθέτουν μακράν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821!

  

κ. Υπουργέ,

Σας καλούμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΠΟΣΥΠ, ώστε να ενημερωθείτε για τα τεράστια προβλήματα των ΓΑΚ και να συμβάλλετε με τον θεσμικό σας ρόλο στην άμεση επίλυσή τους.

Η ΠΟΣΥΠ σας γνωρίζει ότι θα υπερασπιστεί την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών των ΓΑΚ, καθώς και την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων σ΄ αυτά.

Για το Δ.Σ.

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Η ΑΝ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                           ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

Attachments:
Download this file (ΣΕΓΑΚ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.docx)ΣΕΓΑΚ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.docx[ ]22 kB
Εμφανίσεις: 620